vrijdag 29 november 2013

Deelnemers verzamelen kleding voor Syrië

Of de deelnemers een tasje kleren mee wilden nemen voor de oorlogsslachtoffers in Syrië...
Op de foto zie je het resultaat van dit verzoek.

Grote zakken met kleding staan klaar om naar Syrië gebracht te worden
Op de luchthaven checkte de Israël-groep grote tassen vol kleding in. Voor sommigen had dit nogal gevolgen voor hun eigen bagage. Er was zelfs iemand die de zaak had omgedraaid; kleding voor Syrië in zijn ruimbagage, zijn eigen spulletjes gingen in de handbagage.


Twee foto's van een kamp met 12000 Syrische vluchtelingen.
Deelneemster Petra maakte deze foto's tijdens de reis door Irak in oktober
dit jaar. Ook zij hoorde toen van veel mensen dat de vluchtelingen
bang zijn voor de winter die gaat komen.
Reisleider Rick gaat er voor zorgen dat het terecht komt bij de mensen in Syrië, waar hij voor de VN aan het werk is. Volgens hem is er veel behoefte aan kleding: "De sneeuw komt eraan. Mensen bereiden zich voor op de winter en je ziet overal mensen bomen omhakken. Behoefte aan kleding is er vooral bij de vluchtelingen. Bij ons op het kamp werken een aantal lokale schoonmaaksters. Hen kan ik er sowieso blij mee maken. Verder ken ik een paar betrouwbare locals uit de omliggende dorpen. Zij weten exact welke families de kleding het beste kunnen gebruiken. Tenslotte rij ik dagelijks door het gebied en ik weet wel een aantal arme families te wonen. In overleg met de konvooi commandant wil ik daar stoppen en onder het motto 'doe goed en zie niet om' een zak afgeven en voor ze zich realiseren wat er gebeurd weer door rijden."
   
De groep, samen met familie de Landmeter, op Mount Bental
Samen met zijn vrouw Carlina en twee kinderen woont hij een jaar in Tiberias in Israël. En al voor de derde keer dit jaar is er een Avanta-groep bij hen op bezoek. Rick neemt de groep onder andere mee naar Mount Bental, waar je een prachtige panorama-view hebt over de Golan en Syrië. Vanaf dit punt legt hij duidelijk uit wat er in Syrië aan de hand is en wat er vooraf ging aan dit complexe conflict. Voor alle deelnemers is het indrukwekkend om vanuit een relatief veilig land het oorlogsgebied in te kijken. Dichtbij maar toch eigenlijk heel ver weg.

Uitzicht op Syrië vanaf mount Bental 
Na hun bezoek aan familie de Landmeter, reist de groep verder naar de Negev-woestijn via Jeruzalem en de Dode Zee. 

Wil je ook graag naar Israël? Volgend jaar hopen we dit land weer meerdere keren te bezoeken dus er zit vast een geschikt moment voor je bij. De data worden binnenkort op onze website geplaatst. 
 
Lees hier het interview met Rick over zijn missie in Syrië. Inmiddels heeft hij een staffunctie en werkt hij niet meer op de OP's, maar op een grote VN-compound in Syrië. 

Geen opmerkingen: